Alpakka

Alpakkaen er i slekt med lamaen og kamelen, og finnes primært i Sør-Amerika; Peru, Chile og Argentina.
Alpakkaen er oppdrettet for ullen og et dyr gir 3 -5 kilo i året.
Alpakkaen blir normalt 15-25 år gamle og veier mellom 50 og 70 kilo. De har en gjennomsnitt høyde på 1,5 meter.
Alpakkaen er regnet som husdyr og kan føde ca. 14 avkom i løpet av hele livet.
Kalven dier moren ca. 5 - 6 måneder.
Alpakkaen må holdes ute, og i likhet med lamaen spytter den!

Alpakkafiber

Alpakkaens ullfiber er sterkere og varmere enn vanlig lammeull. Dette fordi alpakkaen lever på det peruanske høylandet, der temperaturen kan synke til under 20 minusgrader på nettene. Samtidig er den fantastisk myk, og behagelig å bruke. Dette gjør at alpakka er et meget ettertraktet og eksklusivt materiale innen moteindustrien verden rundt.
I motsetning til saueull inneholder alpakkaull ikke lanolin og den er derfor gunstig for allergikere, i tillegg til at den ikke tar til seg lukt så lett som saueull.